top of page

Entrevista a la Glòria Lopez a FLAMA (Agència cristiana de notícies)

Per Xavier Pete 10 Gener 2024


l“L’Església ens està escoltant i sap que hi som; ara només cal continuar alçant la veu”

Glòria López, una de les integrants més joves del col·lectiu feminista "Dones alcem la veu"

A dones com Glòria López (Barcelona, 1999) no els cal alçar gaire el seu to de veu per fer més comprensibles les seves idees sobre com s’ha de viure el feminisme dins l’Església, cada vegada més estès, com ella mateixa indica. Per això, aquesta jove, com moltes de les dones d’arreu de Catalunya que estan vinculades a la coordinadora de dones catòliques i laiques “Alcem La Veu“, serà una de les encarregades de continuar trencant les fronteres geogràfiques (i mentals) que encara té aquesta entitat en ple 2024. Així, serà qui presentarà el pròxim divendres a Lleida una delegació de la plataforma per part d’unes altres dones que, com ella, també volen un canvi eclesial en clau femenina.

Això serà, a les 20:00 hores, a la parròquia Sant Ignasi de Loiola, i al seu costat, des de Barcelona, s’hi desplaçaran dues noies més, Alba Martorell i Cristina Balsells, perquè aquesta nova branca del feminisme eclesial organitzat pugui agafar-se dels seus braços per començar a caminar. I, a l’altre costat, com a públic, totes tres ja han rebut la confirmació que les estaran escoltant des de nois i noies de diversos centres cristians de la diòcesi lleidatana fins a famílies engrescades per aquest motor de reflexió i activisme eclesial que, aglutinant dones de totes les edats, sempre ha volgut ser “Alcem La Veu”.



Lluny de defensar una lluita que no estigui fonamentada en dades i realitats objectives, López entén que la seva tasca neix en el camí de reivindicar amb educació i respecte que hi ha arguments que poden ser completament desmuntats, sense cap pes bíblic ni teològic, tal com han dit altres teòlogues com ara Adelaide Baracco. “A mi i a moltes de les dones del nostre entorn ens inspira inevitablement el mateix Jesús, que, en néixer enmig d’una societat masclista, va fer tot el possible per canviar-la”, manté la jove

barcelonina. “Jesús —afegeix— es comunicava amb les dones, d’igual a igual, cosa que s’ha perdut avui dia en el si de l’Església quan parlen alguns dels seus líders”.

“Vivim uns temps en què les dones que ens sentim part de l’Església volem tenir un coneixement més gran de la realitat que també protagonitzem”, diu López, l’objectiu de la qual, com el d’altres dones, no és exclusivament “acabar posant dones fent misses”, sinó fer una passa més enllà: “Volem acabar amb l’estructura patriarcal que encara existeix, lamentablement”. Una actitud, afegeix, que també s’està escoltant des del Vaticà, on la barcelonina va estar present el passat octubre, amb motiu de l’Assemblea del Sínode de Bisbes, per acompanyar el Consell De Dones Catòliques, una xarxa amb més de 60 organitzacions catòliques de dones que va voler aportar el seu gra de sorra amb motiu de la trobada sinodal. “L’Església ens està escoltant i sap que hi som; ara només cal continuar alçant la veu“, conclou.



bottom of page