top of page

Concentració a la plaça de la Catedral 3 de Març a les 12:00

Updated: Feb 27

JA NO ENS ALIMENTEN MOLLES, COMPARTIM EL PA SENCER






Diumenge 3 Març 2024,

Alcem la Veu  ens concentrem a la plaça de la Catedral de Barcelona,

per  5è any consecutiu,  


Per la Dignitat i la Igualtat de les Dones a l'església.


Dones d’Església: Ja no ens alimenten molles, compartim el pa sencer

- Amb el lema Fins que la igualtat sigui costum a l’Església,

Alcem la Veu convoca una nova concentració per demostrar que cal perseverar i que no demanen permís per viure ja una Església diferent.

- En el marc de les reivindicacions feministes del 8M, les dones cristianes tornaran als carrers de 25 ciutats de tot l’Estat per reclamar una Església sinodal, és a dir, on tots i totes caminem junts, i les dones tinguin veu i vot.

- Amb la voluntat de continuar lluitant, aquesta mobilització anual serveix per fer balanç del moviment de feministes creients i dels avenços aconseguits, incloses fites històriques.

- Alcem la Veu està al costat de les víctimes d’abusos perquè cal retre comptes i reparar el dany causat.

- El proper diumenge 3 de març a les 12 hores, Alcem la Veu, el col·lectiu de dones creients i feministes de Catalunya, tornarà a concentrar-se davant de la Catedral de Barcelona per demostrar que prenen la iniciativa en la construcció d’una Església més fraterna.


Ja no ens alimenten molles, compartim el pa sencer

A l’acte, Alcem la Veu farà una crida a viure ja com a comunitat d’iguals amb la metàfora del pa compartit per mans de dones. En una església que és circular i no jeràrquica, les dones no són espectadores sinó protagonistes. No es conformen amb els rols que la religió els ha assignat. Tenir cura de l’alimentació de la família, de la comunitat, ha estat sempre una tasca assumida per les dones i per tant també se’n poden encarregar quan es tracta de compartir l’aliment espiritual.


Som presents a 25 ciutats de tot l’Estat, diverses i coordinades.

Aquesta marea feminista que va néixer el 2020, pren el nom Alcem la Veu als territoris de parla catalana; i a moltes altres ciutats el moviment es diu Revuelta de Mujeres en la Iglesia. Els actes reivindicatius d’Alcem la Veu i de la Revuelta de Mujeres es duran a terme a 25 ciutats de tot l’Estat: Alacant, Badajoz, Barcelona, Bilbo, Burgos, Cabra, Ciutadella, Còrdova, Donosti-Sant Sebastià, Granada, Huelva, Las Palmas de Gran Canaria, Logronyo, Madrid, Màlaga, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, València, Vitòria-Gasteiz, Vigo i Saragossa.

En un procés imparable, al 2020 vàrem ser presents a 5 ciutats, al 2022 ja érem 19 i al 2024 ja en som 25. Referents les unes de les altres asseguren que “experimenten un alè comú i els fruits que produeix la intel·ligència col·lectiva i la sororitat”, respectant les seves idiosincràsies i aprenent mútuament. "Les dones feministes creients compartim la nostra experiència de fe en Jesús, el seu projecte de vida i el nostre compromís amb l'Església i el món per cridar, fins que la igualtat es faci costum a l'Església", reclamen. La coordinació estatal vol visibilitzar també la diversitat de moviments, llengües i característiques pròpies de cada col·lectiu creient. Per això es proposa una coordinació entre iguals que comparteix projectes i recursos, més que un moviment piramidal que dicta directrius.


La Veu arriba fins al Vaticà i s’aconsegueixen fites històriques

Durant el 2022 i 2023, dones de tot el món van organitzar un sínode paral·lel al del Vaticà, sota el paraigües del Catholic Women’s Council (CWC). En aquest sínode, les dones han demanat “una Església pobra que torni a Jesús i a l'Evangeli, i on les dones actuïn en plena igualtat i sense cap discriminació per raó de sexe o d'orientació sexual”. També, “han urgit a la reforma dels òrgans de participació perquè de consultius passin a ser decisoris i una necessària renovació de la teologia, a través de la incorporació de la teologia feminista”.

El mes d'octubre passat, una representació d’Alcem la Veu i la Revuelta, va viatjar fins a Roma i amb altres dones del CWC, procedents dels cinc continents, es van reunir amb tres de les 81 dones participants per primera vegada a la història amb veu i vot en un Sínode. La religiosa japonesa Filo Hirota, la germana iraquiana Carolina Jarjis i Helena Jeppesen-Spuler, laica delegada de Suïssa van compartir les seves experiències com a dones i van dialogar amb les participants sobre equitat, lideratge i ministeri de les dones i sobre la necessitat de posar fi a la violència contra les dones a l'Església.

En poc temps a l’Església s’han vist canvis importants com ara la fita històrica de dones votant per primer cop en un sínode. El lema d’Alcem la Veu de fa dos anys, Les dones a l’Església amb veu i vot, va resultar premonitori.

A més, hem vist el Papa Francesc reunir-se amb dones, nomenar-les en càrrecs de responsabilitat al més alt nivell a l’estructura eclesial, demanar-ne la desmasculinització i fins i tot convocar tres dones i una bisba protestant a participar al Consell de Cardenals. Amb tot, encara es troben a l’inici d’un camí que serà llarg perquè la cultura masclista a l’església té una tradició de segles.


Contra els abusos dins i fora de l’Església

Davant el greu dany que suposen els abusos, Alcem la Veu i la Revuelta, ha jugat un paper actiu de condemna i denúncia contra aquestes agressions a dones adultes d’Església que, a més, han estat relegades, silenciades, invisibilitzades i qüestionades.

Com cada any, el passat 25 de novembre, dia de l’eradicació de la violència contra les dones, Alcem la Veu va tornar a convocar una pregària a l'Església de Santa Anna de Barcelona i després es va afegir a la manifestació feminista general.


US ESPEREM A TOTS ELS QUE TINGUEU GANES DE COMPARTIR AQUESTA LLUITA

bottom of page