top of page

A L'ESGLÉSIA AMB VEU I VOT. Avui 6 de març tornem a alçar la veu.

Updated: Mar 13, 2022

Comunicat de la Plataforma ALCEM LA VEU



Acte de reivindicació del 6 de març del 2022 Catedral de Barcelona

La Plataforma ALCEM LA VEU engega els actes de reivindicació del 8 de març del 2022 amb un pensament i un desig profund de PAU per al poble ucraïnès. Volem denunciar la invasió d’Ucraïna per part de l'exèrcit rus, el setge de Kíiv i el bombardeig de ciutats que tanta destrucció i patiment està causant. Desitgem que les negociacions ens portin al més aviat possible al final de la guerra. ens solidaritzem amb totes les persones que estan patint aquests atacs i ens comprometem a fer el possible per treballar per la pau i l’entesa entre els pobles.

Aquest març de 2022, Alcem la veu per sumar-nos a la manifestació internacional a favor dels drets de les dones i en contra de la violència de gènere. Companyes, germanes, conciutadanes, serem el dia 8 de març omplint amb totes els carrers i les places de les ciutats, perquè la consciència feminista ens diu que encara hi ha motius per alçar la veu i per caminar juntes. Mentre hi hagi maltractes verbals o físics, violacions impunes, actituds de menyspreu cap a les dones, bretxa salarial i condicions laborals precàries, dificultats de conciliar la vida familiar, les cures i la vida laboral, marginació i indignitat cap a les dones, hi ha motius per reivindicar canvis i demanar justícia.

Aquest març de 2022, Alcem la veu per cridar “A L’ESGLÉSIA AMB VEU I VOT”. Ho fem simultàniament i amb sororitat amb els moviments de la REVUELTA de MUJERES de Badajoz, Bilbao, Còrdova, Granada, Las Palmas, Logroño, Madrid, Pontevedra, Santander, Santiago de Compostela, Sevilla, Vitoria, Saragossa i València, I amb elles, diem que calen accions decidides a favor de la igualtat, la dignitat i el reconeixement de les dones en tots els àmbits i espais de les esglésies. És per això que comuniquem els compromisos que volem prendre i la visió de l’església que volem construir: - Treballarem perquè des de les comunitats, les parròquies, els moviments i l’Església institució, es denunciï amb veu alta la violència contra les dones. Treballarem perquè no s’exclogui ningú de les esglésies per raons de gènere, de sexe, d’opció sexual, de situació familiar. Les comunitats són diverses i allò que és essencial és l’acollida, l’empara, la llibertat i l’estimació que ens devem els uns als altres. -

Les dones dels moviments, comunitats religioses, parròquies i institucions eclesials que ens mobilitzem amb ALCEM LA VEU i el 8 de març feminista, ens comprometem a participar en el Sínode de Roma 2022 convocat pel moviment internacional de dones creients. És un procés ja començat i hem participat en l’enquesta que ens pregunta per la nostra experiència i per la visió de l’església de comunió, paritària i participativa que tenim. - Les dones d’ALCEM LA VEU estem implicades en els debats sobre l’església sinodal que ha proposat el Papa Francesc. Les conclusions es duran al Sínode de Bisbes del 2023, on hauria d’arribar el crit de les dones catòliques que volen tenir VEU I VOT. Si el moviment sinodal implica caminar junts i juntes, no entenem per què l’estructura i l’organització funcional de l’església ha de quedar intacta i fixa. No s’ha de moure també? Si Jesús no va fer distincions, per què hem d’acceptar les que fan els barons? Si hi ha una tradició subversiva en el cristianisme, per què hem de renunciar a una església de comunió i servei per a totes? Tenir VEU i VOT implica reconèixe’ns la pròpia veu, fer-la sentir i posar-nos en acció. Tenir VEU i VOT en l’església implica, per a les dones, plena comunió i participació igualitària en tots els àmbits i espais, siguin espais de presa de decisions, espais de vida comunitària i ministeris, espais de pregària i celebració, espais educatius, formatius, teològics o de servei i atenció a les persones. Reivindicar VEU I VOT en les nostres esglésies i espais comunitaris significa sentir-nos COPARTÍCEPS i COCREADORES de tot el que s’hi viu. Que les dones tinguem VEU I VOT a l’església significa que estem construint l’església de sortida, sinodal, conscient i compromesa, activa i eficaç, davant les necessitats de solidaritat i justícia que calen en els nostres entorns immediats. Per tot això, avui 6 de març tornem a alçar la veu per dir ben alt i ben fort que a l’Església i al carrer, les dones hi volem ser!





211 views0 comments
bottom of page